Rotterdam Woont

Systematische
documentatie van
150 jaar Rotterdamse woningbouwprojecten

Belangrijk

Cookies

Deze website maakt gebruik van cookies om de bezoeker een optimale gebruikerservaring te kunnen bieden. Lees er meer over in onze Privacyverklaring.

Hoe het werkt

Welkom

Hier is ruimte voor een welkomstbericht voor de (terugkerende) bezoeker van Rotterdam Woont en een korte introductie tot zowel het onderzoek, als de resultaten op deze website. Alsmede kort aandacht voor hoe de website ongeveer werkt.

 • A

  Atlas

  Hier vind je alle objecten uit de woontlas terug.
 • B

  Bibliotheek

  Op zoek naar essays en verhalen over onderwerpen uit de architectuur?
 • G

  Gids

  Thematische verzamelingen van objecten uit de atlas en essays uit de bibliotheek.
 • S

  Stichting

  Informatie over ons onderzoek en de doelstelling van de stichting.
De Magistraat

herbestemming

De Magistraat

Bouwgeschiedenis: Het gebouw is in twee fases gerenoveerd. Allereerst is het tussengebouw van de uitbreiding uit 1968 gesloopt en is de schil van het gebouw gerenoveerd; onder de binnentuin werd een parkeergarage gerealiseerd. De tweede fase behelsde het interieur van het gebouw. Het gebouw bevat nu zelfstandige luxe huurappartementen met zorg voor ouderen.

Stedenbouwkundige context / ontsluiting: Het gebouw ligt aan de Henegouwerlaan, een drukke verkeersader van Rotterdam met een hoge geluidsbelasting. De hoge tuinmuur aan de Henegouwerlaan zorgt voor geluidswering. Oorspronkelijk werden de ruimtes ontsloten vanaf gangen aan de buitenzijde van het U-vormige gebouw, waardoor het grootste deel van de vertrekken zicht had op de binnentuin. De gang aan de oostzijde van het gebouw is bij de appartementen getrokken, de ontsluiting is nu georganiseerd vanuit een nieuw trappenhuis. De appartementen aan de noord- en zuidzijde worden ontsloten vanuit de oorspronkelijke gang. Er zijn drie liften toegevoegd.

Voorzieningen: Onder de binnentuin is een parkeergarage gemaakt met 45 ondergrondse parkeerplaatsen. Aan de bewoners wordt zorg op maat aangeboden. Bij de huurprijs zijn drie maaltijden per dag van een chef-kok inbegrepen. Er zijn diverse gemeenschappelijke ruimten, zoals een woonkamer waar wekelijks klassieke concerten worden gegeven en een restaurant met recreatieruimte.

Aantal kamers:  De appartementen hebben twee of drie kamers.
Woonoppervlakte: Het woonoppervlak varieert tussen 60 en 200 m2. De appartementen hebben een verdiepingshoogte van 4 tot 6 meter.
Constructie / bouwsysteem / materiaalgebruik: De constructie van dikke dragende bouwmuren maakte de verbouwing moeilijk. De dunne betonvloeren voldeden niet aan de eisen voor woningscheiding, daarom is een zwevende laag aangebracht. FB

 

 • Type: Meergezins: corridorwoning
 • Jaar: 2006
 • Aantal: 36
 • Adres: Henegouwerlaan 70-82
 • Oppervlakte: 60m2 - 200m2
 • Architect: A&C Architecten & Consultants
 • Cliënt: Domus Magnus
 • Aannemer: Vorm, Van der i.s.m. ERA Bouw
 • Wijk: Oude Westen
 • Project ID: 5.2006.4
 • Periode: Periode 5
 • Oude Westen

  De wijk lag oorspronkelijk op grondgebied van de gemeente Delfshaven en is in 1886 door Rotterdam geannexeerd. In de jaren zeventig zijn op initiatief van de bewoners-actiegroep ‘Het Oude Westen’ interessante stads-vernieuwingsprojecten gestart.
 • Periode 5

  De overheid trekt zich terug uit de woningbouw en laat die over aan marktpartijen. Na jarenlange focus op stadsvernieuwing en sociale woningbouw verschuift de aandacht naar luxe appartementen en gezinswoningen voor hogere inkomens. In het centrum en op de Kop van Zuid worden vooral luxe woontorens gebouwd; in buitenwijken grondgebonden woningen voor jonge gezinnen. In de architectuur wordt meer rekening gehouden met de wensen van de consument. Dit vertaalt zich helaas vaak in traditionele baksteenarchitectuur en weinig vernieuwende lifestyle-concepten. Het Wilde Wonen en welstandsvrij bouwen komen moeilijk van de grond. Voormalige haven- en industriegebieden nabij het centrum komen vrij voor woningbouw en bestaande gebouwen worden herbestemd tot woningen. De naoorlogse woonwijken zijn aan grootscheepse vernieuwing toe. Voor nieuwe doelgroepen als senioren, jongeren en allochtonen wordt passende woningbouw ontwikkeld. Duurzaamheid en veiligheid zijn nieuwe thema's.
01 / 02
01 / 03