Rotterdam Woont

Systematische
documentatie van
150 jaar Rotterdamse woningbouwprojecten

Belangrijk

Cookies

Deze website maakt gebruik van cookies om de bezoeker een optimale gebruikerservaring te kunnen bieden. Lees er meer over in onze Privacyverklaring.

Hoe het werkt

Welkom

Hier is ruimte voor een welkomstbericht voor de (terugkerende) bezoeker van Rotterdam Woont en een korte introductie tot zowel het onderzoek, als de resultaten op deze website. Alsmede kort aandacht voor hoe de website ongeveer werkt.

 • A

  Atlas

  Hier vind je alle objecten uit de woontlas terug.
 • B

  Bibliotheek

  Op zoek naar essays en verhalen over onderwerpen uit de architectuur?
 • G

  Gids

  Thematische verzamelingen van objecten uit de atlas en essays uit de bibliotheek.
 • S

  Stichting

  Informatie over ons onderzoek en de doelstelling van de stichting.
Kinderhuis

Kinderhuis

Algemeen: Al meer dan 125 jaar is het Kinderhuis der Hervormde Gemeente te Rotterdam gevestigd in de Van Speykstraat. Het cpmplex bestaat uit twee panden die in gebruik zijn voor de opvang van kinderen.

Bouwgeschiedenis: Al meer dan 125 jaar is het Kinderhuis der Hervormde Gemeente te Rotterdam gevestigd in de Van Speykstraat. Het complex bestond uit twee panden die in gebruik zijn voor de opvang van kinderen. Het eerste gebouw werd gebouwd in 1886 en diende als weeshuis. In 1897 werd de locatie uitgebreid aan de zijde van de Schietbaanstraat. In 1961 werd nog een derde pand gerealiseerd. Door de jaren heen is er veel verbouwd aan het kinderhuis; door alle uitbreidingen en aanbouwen is in de loop der tijd een diffuus, maar ook ruimtelijk en functioneel weinig coherent gebouwensemble ontstaan, met daarin veel hoge en grote ruimten met minimale afschermingen voor de kinderen (slaapkamertjes van 2 x 2,60 meter met een (bruto) verdiepingshoogte van 4,50 meter!).

Stedenbouwkundige context: Het gebouw ligt wat terug t.o.v. de gevelrooilijn waardoor het een pleintje aan de voorzijde heeft wat zorgt voor een voornaam voorkomen. Bovendien geeft het de kinderen de mogelijkheid veilig te kunnen spelen.

Bruto vloeroppervlak: ca. 1800 m2 exclusief kelder

___
referenties:
www.kinderhuis.info 

 • Jaar: 1886
 • Adres: Van Speykstraat 149
 • Oppervlakte: 5m2 - 10m2
 • Wijk: Oude Westen
 • Project ID: 1.1886.1
 • Periode: Periode 1
 • Oude Westen

  De wijk lag oorspronkelijk op grondgebied van de gemeente Delfshaven en is in 1886 door Rotterdam geannexeerd. In de jaren zeventig zijn op initiatief van de bewoners-actiegroep ‘Het Oude Westen’ interessante stads-vernieuwingsprojecten gestart.
 • Periode 1

  De woonomstandigheden in de oude stadsdriehoek van Rotterdam verschillen sterk. De rijken wonen in luxueuze huizen, maar het gros van de bevolking woont in eenvoudige huizen. Buiten de stadsmuren staan boerderijen en buitenplaatsen en er zijn ook nog wat inmiddels geannexeerde dorpen en buurtschappen. Door de aanleg van de Nieuwe Waterweg en de daaropvolgende economische expansie groeit de bevolking van 72.000 naar 300.000 in 1900. De woningbouw wordt in deze glorietijd van het liberalisme aan het particulier initiatief overgelaten. Met snel uit de grond gestampte kleine, onhygiënische woningen in smalle straten zonder groen als resultaat. Vaak worden rug-aan-rugwoningen toegepast. De hygiënische omstandigheden zijn abominabel en een gevaar voor de volksgezondheid. De stad pakt de problemen aan door de aanleg van het Waterproject vanaf 1854 en later de drinkwaterleiding en een rioolstelsel.
01 / 02
01 / 04