Rotterdam Woont

Systematische
documentatie van
150 jaar Rotterdamse woningbouwprojecten

Belangrijk

Cookies

Deze website maakt gebruik van cookies om de bezoeker een optimale gebruikerservaring te kunnen bieden. Lees er meer over in onze Privacyverklaring.

Hoe het werkt

Welkom

Hier is ruimte voor een welkomstbericht voor de (terugkerende) bezoeker van Rotterdam Woont en een korte introductie tot zowel het onderzoek, als de resultaten op deze website. Alsmede kort aandacht voor hoe de website ongeveer werkt.

 • A

  Atlas

  Hier vind je alle objecten uit de woontlas terug.
 • B

  Bibliotheek

  Op zoek naar essays en verhalen over onderwerpen uit de architectuur?
 • G

  Gids

  Thematische verzamelingen van objecten uit de atlas en essays uit de bibliotheek.
 • S

  Stichting

  Informatie over ons onderzoek en de doelstelling van de stichting.
Cataloguswoning

Cataloguswoning

Bouwgeschiedenis: Dit is een voorbeeld van een zogenaamde cataloguswoning zoals er de laatste jaren steeds meer worden gebouwd. De opdrachtgever kan kiezen uit een flink aantal standaardontwerpen die op de markt worden aangeboden, compleet met offerte op een beschikbaar bouwkavel. Kleine aanvullingen en wijzigingen kunnen (in overleg, tegen meerprijs) worden aangebracht. De woning is royaal: op de begane grond (met uitbouw aan de achtergevel) een ruime woonkamer met eethoek, zithoek en keuken, een werkkamer, een hobbyruimte, een vrijstaande garage en tuin. In de entreehal de trap naar een grote overloop met balkon aan de voorgevel en vier ruime slaapkamers, grote badkamer en apart toilet; trap en vide gaan door naar een zolder over het gehele huis.

Stedenbouwkundige context:
In Nesselande Waterwijk heeft de gemeente Rotterdam 500 vrije kavels beschikbaar gesteld voor particuliere opdrachtgevers, vrijgesteld van welstandseisen (het zgn. Wilde Wonen). Er is een globale stedenbouwkundige structuur ontworpen door Palmboom & Van den Bout. Alle individuele kavels zijn zoveel mogelijk aan het water gesitueerd. Soms zijn de kavels gegroepeerd met drie of vier woningen op een (schier-)eiland met een inrit, ontsloten vanaf de openbare weg. In dit geval gaat het om drie totaal verschillende woningen rond een woonerf: twee klassieke cataloguswoningen en een moderne eigenbouwwoning. Gekozen is voor het type ‘herenhuis’ (soms ‘notariswoning’ genoemd).

Woningoppervlakte: 210 m2.
Constructie: Beganegrondvloer en fundering van gewapend beton; het complete huis is verder opgebouwd in houtskeletbouw. Binnenwanden en binnenspouwbladen: een houten regelwerk met isolatie en gipsplaat. Verdiepingvloer: houten balklaag met isolatie en gipsplafond evenals de dakconstructie. Buitengevels: bekleed met baksteen; ramen, kozijnen en deuren geschilderd hardhout. Door vergaande prefabricage in de fabriek kan deze woning in circa 5 maanden worden opgeleverd. AvW

 

 • Type: Eengezins: vrijstaande woning
 • Jaar: 2003
 • Aantal: 1
 • Adres: Agata de Bruynkade 9
 • Oppervlakte: 210m2
 • Architect: Building Design
 • Cliënt: Hollander, Familie A.
 • Aannemer: Presolit Home
 • Wijk: Nesselande
 • Project ID: 5.2003.4
 • Periode: Periode 5
 • Nesselande

  Nesselande is de nieuwste wijk van Rotterdam en ligt even ver van het centrum van Gouda als van het centrum van Rotterdam. In 1995 hebben de gemeentes Zevenhuizen en Nieuwerkerk aan de IJssel grond overgedragen aan Rotterdam ten behoeve van de bouw van een nieuwe wijk. De werknaam was Achtkamp, een vervolg op Zevenkamp. De wijk werd onderdeel van de Vinexoperatie die in 1991 was geëntameerd door het Rijk. In het kader van de Vierde Nota Extra moesten er in een periode van 20 jaar ca. 835.000 woningen gebouwd worden op bijna 100 locaties in de nabijheid van de steden.

  Lees meer over de wijk Nesselande

 • Periode 5

  De overheid trekt zich terug uit de woningbouw en laat die over aan marktpartijen. Na jarenlange focus op stadsvernieuwing en sociale woningbouw verschuift de aandacht naar luxe appartementen en gezinswoningen voor hogere inkomens. In het centrum en op de Kop van Zuid worden vooral luxe woontorens gebouwd; in buitenwijken grondgebonden woningen voor jonge gezinnen. In de architectuur wordt meer rekening gehouden met de wensen van de consument. Dit vertaalt zich helaas vaak in traditionele baksteenarchitectuur en weinig vernieuwende lifestyle-concepten. Het Wilde Wonen en welstandsvrij bouwen komen moeilijk van de grond. Voormalige haven- en industriegebieden nabij het centrum komen vrij voor woningbouw en bestaande gebouwen worden herbestemd tot woningen. De naoorlogse woonwijken zijn aan grootscheepse vernieuwing toe. Voor nieuwe doelgroepen als senioren, jongeren en allochtonen wordt passende woningbouw ontwikkeld. Duurzaamheid en veiligheid zijn nieuwe thema's.
01 / 01
01 / 03