Bouwgeschiedenis: Het blok aan de Wolphaertstraat 1555 werd in 2004 door bewoners en kunstenaars gekraakt toen de bestemming ervan nog onduidelijk was. In goed overleg mochten de krakers er tien jaar wonen, op voorwaarde dat ze zich zouden verenigen in een bewonersvereniging én het pand zouden opknappen. In dat decennium werden de bewoners onderdeel van de buurt en leverden ze een creatieve impuls. In samenwerking met Woonstad ontstond het plan om deze bewonersgroep nauw te betrekken bij de herontwikkeling van het pand door middel van co-creatie. Het gebouw is tijdens de renovatie opgewaardeerd naar nieuwbouwnormen met behulp van circulaire materialen.
Stedenbouwkundige context: Het bouwblok uit 1925 heeft een kenmerkende bouwstijl met karakteristieke details. Tijdens een renovatie in de jaren ’80 werden verschillende aanpassingen gedaan, waaronder het toevoegen van trappenhuizen achter de voorgevel. Dit leidde tot een complexe indeling van woningen. Deze toevoegingen zijn weer verwijderd en vervangen door leefgalerijen. De leefstraten op verschillende niveaus maken een mix van woningtypen mogelijk.
Ontsluiting: De leefstraten en de toegang via de binnentuin bevorderen de collectiviteit. Bewoners delen hier het natuurlijke, begroeide, zonnige rustige en toch stedelijke binnengebied. De volwassen bomen zijn behouden. De oorspronkelijke portieken aan de straatgevel zijn vervangen door ramen. De bergingen zijn verdwenen uit de plint en geclusterd in het centrale deel, waardoor er meer ruimte is ontstaan voor woningen, workshopruimtes en ander collectief programma op de begane grond.
Voorzieningen: Het project W1555 is een wooncoöperatie binnen de sociale huursector. Sinds de oplevering zijn de bewoners zelf, georganiseerd in de vereniging W1555, verantwoordelijk voor de verhuur en het beheer van het gebouw. W1555 huurt het volledige blok van Woonstad Rotterdam en krijgt, binnen de kaders van het passend toewijzen, zelf de vrijheid om andere creatieve mensen een woning toe te wijzen.
Woonoppervlakte: Het project omvat 46 sociale huurwoningen en zes maatschappelijke studio’s/ateliers. De appartementen variëren in oppervlakte van 50 m2 tot 100m2.
Constructie: Het casco van het pand is hersteld en opnieuw gefundeerd en de voorgevels zijn opgeknapt. De constructieve opzet van het bestaande gebouw en de hogere verdiepingen maakten het mogelijk om grotere raamopeningen te realiseren, wat met met sloop en nieuwbouw niet haalbaar geweest zou zijn. Er is veel gebruikgemaakt van circulaire en biobased materialen, wat samen met behoud van het bestaande gebouw heeft gezorgd voor een lage milieu-impact. Ook dragen de hoogwaardige isolatie, het lage temperatuursysteem, de centrale blokverwarming en de PV panelen tijdens de gebruiksfase bij aan een lage milieubelasting. Er zijn veilige glasplaten van oude tramhokjes hergebruikt en het tegelwerk van de centrale doorgangen is gemaakt van restpartijen betonnen bodemplaten van industriële bakkersovens.