Rotterdam Woont

Systematische
documentatie van
150 jaar Rotterdamse woningbouwprojecten

Belangrijk

Cookies

Deze website maakt gebruik van cookies om de bezoeker een optimale gebruikerservaring te kunnen bieden. Lees er meer over in onze Privacyverklaring.

Hoe het werkt

Welkom

Hier is ruimte voor een welkomstbericht voor de (terugkerende) bezoeker van Rotterdam Woont en een korte introductie tot zowel het onderzoek, als de resultaten op deze website. Alsmede kort aandacht voor hoe de website ongeveer werkt.

  • A

    Atlas

    Hier vind je alle objecten uit de woontlas terug.
  • B

    Bibliotheek

    Op zoek naar essays en verhalen over onderwerpen uit de architectuur?
  • G

    Gids

    Thematische verzamelingen van objecten uit de atlas en essays uit de bibliotheek.
  • S

    Stichting

    Informatie over ons onderzoek en de doelstelling van de stichting.

De Houten Kop

Bouwgeschiedenis

Op de kop van een bestaand appartementenblok, midden in het Kaappark, zijn drie gestapelde appartementen toegevoegd door Collectief Particulier Opdrachtgeverschap. De ambitie was om een duurzaam houten gebouw te realiseren dat complementair is aan het naastgelegen gebouw en het stoere karakter van de Kaap.

Stedenbouwkundige context

De Houten Kop is een houten gebouw met drie woningen in het Kaappark op Katendrecht, met uitzicht op de SS Rotterdam en de Maashaven. Deze woningen zijn bovenop een bestaand appartementengebouw geplaatst, waardoor het blok een passende beëindiging krijgt en het park niet uitkijkt op een dichte muur. Het gebouw is uitgevoerd in een rode tint, passend bij het rode metselwerk van het naastgelegen pand, doorgetrokken in de deklijst, kozijnen en verlichting voor een uniform beeld. Het volume en de gevelcompositie sluiten aan op het naastgelegen gebouw, met houten latten van verschillende diktes en breedtes die de horizontale lijnen benadrukken. Het bestaande bouwblok heeft nu een nieuw gezicht, gericht naar het park. Dit is het eerste gestapelde houten gebouw in Rotterdam.

Ontsluiting

De appartementen zijn bereikbaar via een algemeen trappenhuis met een ruime trap en een compacte lift. De hoofdentree bevindt zich aan de Tolhuisbocht, een wandelpad in het park.

Aantal Kamers en woonoppervlakte

– 3 appartementen

– 371 m²

– 3 kamers per appartement

Constructie/Materiaalgebruik

Het gebouw is duurzaam door een massief houten casco van CLT-wanden en vloeren, verduurzaamde houten geveldelen, afwerkvloeren van gerecycled materiaal en zonnepanelen op een groot deel van het dak. De onafgewerkte CLT-plafonds en -wanden zorgen voor een natuurlijke uitstraling en een prettig binnenklimaat. De gevelafwerking bestaat uit houten latten van verschillende diktes en breedtes voor dieptewerking. Een knip in de latten zorgt voor een horizontale belijning die aansluit op de verdiepingshoogte van het naastgelegen blok. De kopse kant heeft een open uitstraling door verspringende balkons en grote raampartijen. Op elk balkon is een boom geplaatst, waardoor het gebouw aansluit bij de bomen in het Kaappark. Het houten casco van CLT is geprefabriceerd en in vier dagen op de bouwplaats in elkaar gezet, waardoor de bouwtijd korter was en de overlast voor omwonenden minimaal. Het gebruik van houten gevelbekleding slaat CO2 op en draagt bij aan de verduurzaming van de bouw.

Ruimte voor groen

De duurzame ambitie van het project komt ook tot uiting in de buitenruimte. Op de begane grond is ruimte voor beplanting en bomen in de volle grond en op de balkons zijn ruime plantenbakken voor bomen. Het dakterras biedt ruimte voor een boom en meerstammig groen. De vergroening draagt bij aan de verkoeling van het pand en de biodiversiteit van de plek. Het gebouw sluit aan bij de groene omgeving van het Kaappark.

Onderzoek Flora en Fauna

Een ecoloog heeft onderzoek gedaan naar de flora en fauna in de omgeving. Op basis hiervan is een natuur-inclusief ontwerp gemaakt voor de balkons en de daktuin. Er is nectarrijke beplanting toegevoegd om insecten aan te trekken, wat vogels en vleermuizen aantrekt. Op elke verdieping zijn bomen geplaatst die vruchten of bessen dragen, wat beschutting en voedsel biedt voor vogels. Alle soorten kunnen goed tegen droogte en wind, en er is gelet op esthetiek door variëteit in bladvorm, kleur en silhouet.

  • Type: Meergezins: portiekwoning
  • Jaar: 2022
  • Aantal: 3
  • Adres: Tolhuisbocht 46-50
  • Architect: Architectuur Maken
  • Cliënt: CPO Kaappark
  • Aannemer: Bouwbedrijf Engels & Verbiest
  • Wijk: Katendrecht
  • Project ID: 6.x
  • Periode: Periode 6
  • Katendrecht

    Katendrecht is een langgerekt schiereiland in de Nieuwe Maas begrensd door Rijn- en Maashaven. Katendrecht, bijgenaamd de Kaap, ligt in de deelgemeente Feijenoord. De wijk huisvestte vooral havenarbeiders en kreeg bekendheid als rosse buurt van Rotterdam. Door de stadsvernieuwing verdween de prostitutie van Katendrecht. In de eenentwingste eeuw is Katendrecht opnieuw van karakter veranderd door grootscheepse nieuwbouw.

    Lees meer over de wijk Katendrecht

  • Periode 6

    [uit stadsvisie Rotterdam 2030] “Voor het creëren van een aantrekkelijke woonstad is er meer nodig dan het aanbieden van goede woningen. Naast het type en de grootte
    van de woning speelt namelijk ook het woonmilieu een grote rol bij de keuze van de consument. Daarnaast zijn de aanwezigheid en de kwaliteit van onderwijs-, sport- en speelvoorzieningen en winkels in de directe nabijheid van de woning van doorslaggevend belang. Andere bepalende factoren zijn de kwaliteit van de buitenruimte, de sociale veiligheid en een goede bereikbaarheid (met het openbaar vervoer en de auto). Tot slot speelt het imago van de buurt een belangrijke rol, omdat mensen zich graag met hun buurt of wijk identificeren.”