Bouwgeschiedenis: Gebouw Hermes aan het Stadhuisplein is ontworpen door Architect W.J. Fiolet en in 1955 opgeleverd met op de begane grond tien winkels en daarboven vier lagen kantoren.
De gevel van de winkels bestond voornamelijk uit glas in kozijnen van goudkleurig aluminium. De kantoorgevel is een rasterwerk van betonelementen, ingevuld met stalen kozijnen en lichtrode kunststenen borstweringspanelen. De bovenste twee bouwlagen worden van elkaar gescheiden door een brede betonnen band. Op één plek, geheel links op de eerste verdieping, wordt het gevelbeeld onderbroken door een brede erker met forse betonnen omlijsting. De redacteur van Het Vrije Volk spreekt van een ‘mooie langgerekte gevel’. Bovendien speelt het gebouw ‘een grote rol in de symfonie van de wederopbouw, die hier op en rondom het Stadhuisplein weerklonk.’ Ref: Platform wederopbouw Rotterdam.
In 2017 werd het plan aan de buitenzijde zo veel mogelijk in zijn oude staat hersteld. De kantoorlagen werden omgebouwd tot studentenwoningen. Op het dak kwam een tweelaagse opbouw die aansluit op het bestaande gebouw, maar duidelijk bij een nieuwe periode hoort.
Stedenbouwkundige context: Het bestaande gebouw bestaat uit vijf bouwlagen bovengronds en een kelder.
De begane grond steekt verder uit naar de achterzijde waardoor aan de kant van het “expeditiehof” een dakterras ontstaat op de eerste verdieping. Op het dak van de vierde verdieping is een nieuwe “optopping” van twee lagen toegevoegd die vertrapt naar de kant van het stadhuisplein. Hierdoor wordt het totale bouwplan zeven lagen hoog. De elf commerciële ruimtes op de begane grond zijn via beide zijden ontsloten om de relatie met het expeditie hof te vergroten.
Ontsluiting: De woningen worden ontsloten via een centrale hal, die zowel aan de voorzijde (stadhuisplein) als expeditiezijde (St. Lucia hof) toegankelijk is. Hier bevind zich het oorspronkelijke centrale trappenhuis en de lift. De studentenwoningen zijn toegankelijk vanaf een corridor met aan beide uiteinden extra vluchttrappen. Op de zesde verdieping worden de woningen buitenlangs over het dak ontsloten.
Voorzieningen: Het complex herbergt in de plint elf commerciële ruimtes, bedoeld voor horeca/restaurants, die een uitbreiding in de kelder hebben. Daarnaast zijn er nog gedeelde voorzieningen voor de studenten verspreid door het gebouw. In de kelder is een gedeelde multifunctionele ruimte bedoeld voor studie en ontmoeting en hier bevindt zich tevens een wasserette en een fietsenstalling. Aan de achterzijde van het complex, op de eerste verdieping, is een gedeeld dakterras.
Aantal kamers: Het project bestaat uit 217 studentenwoningen. Alle woningen zijn studio’s die ondanks de geringe grootte uitgerust zijn met toilet, douche, keuken, eet- en zithoek, bureau en tweepersoons bed. Inspiratie voor de studio’s komt vanuit de tiny-housebeweging. Door de hogere plafonds kan het bed aan het plafond opgehangen worden, zodat de ruimte efficiënt gebruikt kan worden.
Woonoppervlakte: 15 tot 16 m2.
Constructie/materiaal gebruik: Het bestaande gebouw uit 1955 bestaat uit een betonnen constructie met een duidelijk grid. De oorspronkelijke gevel aan het Stadhuisplein is opgebouwd uit strakke prefab betonelementen in een ritmisch patroon. Aan de expeditiezijde bestaat de gevel uit metselwerk en grote aluminium puien. De opbouw is een moderne toevoeging in de vorm van een staalconstructie en een gevelafwerking van aluminium beplating en aluminium kozijnen.