Rotterdam Woont

Systematische
documentatie van
150 jaar Rotterdamse woningbouwprojecten

Belangrijk

Cookies

Deze website maakt gebruik van cookies om de bezoeker een optimale gebruikerservaring te kunnen bieden. Lees er meer over in onze Privacyverklaring.

Hoe het werkt

Welkom

Hier is ruimte voor een welkomstbericht voor de (terugkerende) bezoeker van Rotterdam Woont en een korte introductie tot zowel het onderzoek, als de resultaten op deze website. Alsmede kort aandacht voor hoe de website ongeveer werkt.

 • A

  Atlas

  Hier vind je alle objecten uit de woontlas terug.
 • B

  Bibliotheek

  Op zoek naar essays en verhalen over onderwerpen uit de architectuur?
 • G

  Gids

  Thematische verzamelingen van objecten uit de atlas en essays uit de bibliotheek.
 • S

  Stichting

  Informatie over ons onderzoek en de doelstelling van de stichting.
PWS-blokken

PWS-blokken

Bouwgeschiedenis: Tussen 1915 en 1935 werd de wijk Bergpolder volgebouwd met vooral arbeiderswoningen. Hier werd in een hogere dichtheid gebouwd dan in de naastgelegen wijk Blijdorp, die vanaf 1931 werd gebouwd. Beide wijken kregen een ruim opgezet stratenplan volgens het plan Kromhout-Witteveen, waarbij volgens de cunetmethode werd gewerkt;,de oude polderverkaveling wordt daarbij niet gevolgd.
Het Centraal Plan in Blijdorp, tussen 1932 en 1935 gebouwd nabij het Vroesenpark, was een voorbeeldproject dat als prototype diende bij de modernisering van de woningbouw. Dit Centraal Plan diende als voorbeeld voor de particuliere bouwers. De contouren en woningtypen werden bepaald door Witteveen als nadere invulling van het uitbreidingsplan.

Stedenbouwkundige context:
Tegelijk met de ontwikkeling van een nieuw woningtype voor Blijdorp werden in de wijk Bergpolder twee blokken arbeiderswoningen gebouwd door coöperatie Patrimonium Woningstichting, het latere PWS. Deze voldoen aan dezelfde eisen als het prototype in Blijdorp. Het oorspronkelijke stedenbouwkundige plan bestaat uit vier blokken met een plein op het kruispunt. De twee zuidelijk gelegen blokken zijn niet gerealiseerd; hier is enkele jaren later een rij eengezinswoningen neergezet.

Voorzieningen:
Een privébinnenterrein, bergingen op begane grond, een gevelhijsbalk en een handbedienbare boodschappenlift in ieder trappenhuis.

Ontsluiting: Portiekontsluiting met op iedere verdieping twee gespiegelde appartementen en op de hoeken aangepaste typen.

Oppervlakte en aantal kamers: De standaard appartementen meten 42 m2 en hadden oorspronkelijk vier slaapkamers. Na de renovatie zijn twee slaapkamers samengetrokken en is in de hoofslaapkamer de keuken geplaatst en in de oorspronkelijke keuken een badkamer met douche. Bij de renovatie zijn enkele maisonnettes gemaakt met -afhankelijk van de woningbreedte- een binnentrap of een trap op de gang.
Constructie: Traditioneel metselwerk met eenvoudige ornamenten. De trappenhuizen zijn voorzien van hardgebakken tegels en smeedijzeren hekwerken. LvZ

___
Referenties: 
krantenarchieven Koninklijke Bibliotheek en de huidige bewoners 
bewonerswebsite: tweeblokkenstad.nl 

 

 • Type: Meergezins: portiekwoning
 • Jaar: 1934
 • Aantal: 179
 • Adres: De Savornin Lohmanlaan, Troelstrastraat, Insulindeweg, Bergselaan, Bergpolderstraat
 • Oppervlakte: 42m2 - 79m2
 • Architect: Jonge, Jos de
 • Cliënt: Patrimonium Woningstichting (PWS)
 • Aannemer: Onbekend
 • Wijk: Bergpolder
 • Project ID: 2.1934.3
 • Periode: Periode 2
 • Bergpolder

  De wijk werd tussen 1930 en 1935 aangelegd naar een ontwerp van architecten Dürrer en Vermeer met veel portieketagewoningen. De bedrijfsgebouwen aan de Gordelweg zijn onlangs deels vervangen door woningen.
 • Periode 2

  Onder druk van de arbeidersbeweging en het opkomend socialisme wordt in 1901 de Woningwet aangenomen. Hierdoor worden een w.c., drinkwater, riolering, een rookkanaal voor de kachel en ventilatie verplicht. Het duurt nog jaren voor deze wet effect heeft; in Rotterdam worden tot ver in de jaren dertig nog woningen met alkoven (inpandige kamers) gedoogd. De overheid stelt niet alleen regels voor de woningbouw, maar neemt ook zelf initiatieven. In 1916 wordt de Gemeentelijke Woningdienst opgericht met o.a. J.J.P. Oud als architect. De architecten en stedenbouwkundigen van het Nieuwe Bouwen richten hun aandacht vooral op de functionele plattegronden en goedkope woningbouw. Ze experimenteren met moderne materialen als beton, staal en glas en nieuwe concepten als hoogbouw en strokenbouw. Verlichte ondernemers laten tuindorpen bouwen zoals Heijplaat en Vreewijk. Stadsbouwmeester Witteveen heeft een voorkeur voor monumentale stedenbouw met gesloten bouwblokken.
01 / 03
01 / 03